Mali stresovi koje doživljavamo svakog dana ne mogu dovesti do pobačaja. Studije nisu pokazale vezu između pobačaja i svakodnevnog stresa uzrokovanog modernim životom, poput teškog dana na poslu ili gužve u saobraćaju.

Za većinu pobačaja se ili ne zna uzrok ili je on potpuno izvan naše kontrole. Najveći broj prekida trudnoće u prvom trimestru se dešava slučajno, usled hromozomskih abnormalnosti. To znači da su jajna ćelija ili spermatozoidi prosto imali pogrešan broj hromozoma, tako da oplođena jajna ćelija nije mogla normalno da se razvija. 

Ekstremni stresovi, poput razvoda, finansijskih problema, smrti bliske osobe mogu uticati na zdravlje bebe u stomaku. Prema danskoj studiji iz 2008. godine, žene koje su bile pod velikim stresom su imale 80 posto veći rizik da rode mrtvo dete od onih izloženih samo svakodnevnim stresovima. 

Neka istraživanja pokazala su da visok nivo stresa može povećati rizik od rađanja deteta sa smanjenom težinom, koja kasnije mogu biti sklonija alergijama i astmi. 

Zapratite nas i na Instagramu!

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama