IVF tehnologija pomogla je parovima širom sveta da dobiju decu, a sada je razvijena potpuno nova metoda koja takođe pospešuje šanse za dobijanje bebe. Reč je o 3D "štampanim jajnicima".

Ova tehnologija mogla bi pomoći ženama koje imaju rak jajnika, ali i onim koje su prerano ušle u menopauzu. Možda zvuči kao naučna fantastika, ali ova tehnologija je već testirana na ženkama miševa, objavio je portal Newsweek.

Vidite i... Novo u svetu: Muškarci će uskoro moći da sami testiraju svoju plodnost (VIDEO)

U studiji, koja je objavljena ranije ovog meseca, se navodi da su miševi sa usađenim 3D "štampanim" jajnicima doneli na svet zdrave bebe, kao i da su imali normalni hormonalni ciklus, tako da su mogli i brinuti o njima i dojiti ih.

Istraživači koji su radili na tom projektu tvrde da bi se ova tehnologija mogla koristiti za lečenje neplodnosti. Napravljeni jajnik se samo "umetne" umesto oštećenog, a pravi se od želatina koji nije štetan za organizam. Kada ga "ištampaju" u njega se "stavljaju" ćelije koje proizvode estrogen i jajne ćelije iz ljudskih ćelija.


Pogledajte i... Zdravlje žene: Hormonalni (dis)balans i začeće

Istraživači sada planiraju da ovu tehnologiju testiraju i na svinjama.

Do sada su 3D štampačem napravljeni udovi, uši, kosti, i mnogi drugi delovi tela.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama