Naučnici bečkog Međunarodnog instituta za primenjenu sistemsku analizu sproveli su istraživanje ne bi li utvrdili postoji li veza između ličnosti muškaraca i žena i verovatnoće da će imati decu. Istraživanje se odnosi na uticaj koji ličnost ima na plodnost ljudi, uz pomoć opširnih ispitivanja i podacima o rođenjima u Norveškoj, a rezultati su objavljeni je 21. avgusta 2013. Temeljna analiza svih informacija kojima su istraživači raspolagali omogućila im je da izvedu zaključke koji se odnose na pripadnike oba pola.

Dr Vegard Skirbek, vođa tima koji je istraživao ovu neobičnu vezu, smatra da je faktor ličnosti mogući uzrok opadanja nataliteta na području Evrope. Promene prirodnog priraštaja stanovništva bitan su činilac u planiranju snabdevanja energijom i hranom, a to su sve osnovne oblasti istraživanja ovog austrijskog instituta.

Dr Skirbek je zaključio da muškarci sa ličnošću koja ima karakteristike neuroze (odnosno, promenljivog su raspoloženja i izrazito emotivni), u poređenju sa ranijim generacijama, imaju manje dece, objavio je časopis "Evropski dnevnik ličnosti". Ipak, studija je pokazala da se ovo odnosi isključivo na muškarce rođene nakon 1957. godine. Ovaj austrijski naučnik to objašnjava društvenim normama koje su podrazumevane u današnjem društvu – npr. parovi kasnije u životu počinju planiranje porodice nego što je to bio slučaj u prvoj polovini 20. veka. Takođe, uočeno je da ekstravertni muškarci imaju više dece, dok žene kojima je na testiranjima utvrđen visok stepen savesnosti uglavnom ređe postaju majke.

Iako se studija odnosi na Norvešku, budući da je sprovedena na norveškom terenu i na osnovu podataka iz ove zemlje, Skirbek smatra da ovi nalazi važe i šire.

"Veliki broj pojava koje su primećene u Norveškoj – recimo, više parova se odlučuje za zajednički život, stopa razvoda i sklapanje braka kasnije u životu – primećeni su u mnogim delovima sveta. Naravno, ostaje da se vidi da li je i fenomen povezanosti vrste ličnosti i plodnosti svuda rasprostranjen kao u Norveškoj", zaključio je Skirbek.

Priredila: Tamara Sorak

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama