Pilula za dan posle je vrsta hitne kontracepcije koja se koristi za prevenciju neželjene trudnoće kod žena. Ipak, ona nije ista stvar kao tableta za pobačaj. Odnosno, ona ne uzrokuje pobačaj.

To je oblik hitne kontracepcije (EC) koja sadrži levonorgestrel, sintetički oblik hormona progestina. Može pomoći u prevenciji trudnoće ako se uzme unutar 120 sati (5 dana) nakon seksualnog odnosa. Ne deluje ako ste već trudni.

Kako deluje pilula za dan posle?

Trenutna istraživanja sugerišu da pilula deluje uglavnom odgađajući ili sprečavajući ovulaciju. Takođe, može sprečiti oplodnju. Koliko je poznato, ona nije učinkovita nakon što se jajašce oplodi. Ne sprečava oplođenu jajnu ćeliju da se ugradi u matericu, niti ometa zigot koji je već implementirana.

Ipak, brojni istraživači osporili su ovu ideju, uključujući autore studije iz 2015. godine, koji su tvrdili su da je pilula previše učinkovita da bi delovala samo u fazi ovulacije i zaključili da verovatno ima učinka i nakon oplodnje. Još uvek se ne zna da li je to istina ili ne.

Da li je normalno krvariti nakon korištenja ove pilule?

Vaginalno krvarenje nije česta nuspojava, ali može se dogoditi. Uzrokuju je hormoni u ovakvim tabletama. Obično je krvarenje lagano i prolazi samo od sebe. U retkim slučajevima krvarenje može uzrokovati nešto ozbiljnije, te ako primetite neobično krvarenje, trebali bi da potražite pomoć lekara.

Koliko je učinkovita ova pilula?

Budući da ova pilula sprečava trudnoću, teško je tačno izmeriti njegovu učinkovitost. To bi zahtevalo podatak koliko bi žena zatrudnelo da nisu uzimale pilulu za dan posle, što nije moguće.

Zato, većina mera učinkovitosti su samo procene. Proizvođači tvrde da je:

- 95 posto delotvorna kada se uzima u roku od 24 sata od seksualnog odnosa

- 61 posto učinkovita kada se uzima između 48 i 72 sata nakon seksualnog odnosa

Međutim, nedavna istraživanja sugerišu da bi ona mogla biti donekle učinkovita i do 120 sati nakon odnosa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

Hoće li uzimanje pilule za dan posle uticati na vašu buduću plodnost?

Pilula za dan posle ne utiče na plodnost. To vas neće sprečiti da u budućnosti zatrudnite, niti će povećati rizik od pobačaja ako uprkos korištenju pilule ipak zatrudnite.

Uz to, nema ograničenja koliko često možete uzimati ovu pilulu.

Postoje li potencijalne nuspojave?

Nuspojave su obično blage. One mogu uključivati:

- vrtoglavicu

- umor

- glavobolje

- neredovne menstruacije

- blage bolove u trbuhu ili grčeve

- mučninu

- povraćanje

- krvarenje

Možete li biti sigurni da je pilula za dan posle delovala?

Najkraći odgovor na ovo pitanje je - ne. Ne postoje simptomi koji otkrivaju (ne)delotvornost upotrebe hitne kontracepcije.

Pročitajte i...

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama