Već duže vreme se spekuliše o takozvanoj pauzi, odnosno razlici između dece- koliko bi majke trebalo da sačekaju pre nego što ponovo zatrudne. Mnogi roditelji žele da im deca budu približnih godina, kako bi zajedno odrastala i samim tim izgradila prisniji odnos. Takođe, veliki broj mama i tata smatra da je manja razlika olakšavajuća okolnost u odgajanju i vaspitanju dece.

Ipak, prema novoj studiji koju je sproveo američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti, razlika između dece ne bi trebalo da bude mala. Medicinski stručnjaci savetuju da se sačeka najmanje 18 meseci pre druge trudnoće, što znači da bi najmanja razlika između dece trebalo da bude nešto više od dve godine.

Zašto lekari savetuju ovoliku pauzu? Zato što je neophodno da se, nakon porođaja, žensko telo potpuno oporavi. Naučnici su, takođe, došli do zaključka da za žene koje su ostale trudne u prvoj godini nakon porođaja postoji veća verovatnoća da će se poroditi pre vremena. Takođe, rizik od deformiteta i kasnijih problema u ponašanju se povaćava kako se razlika između porođaja smanjuje.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama