Genetsko testiranje

Raspitajte se da li u vašoj porodici ima genetskih bolesti (kao što su, na primer, cistična fibroza, mišićna distrofija, hemofilija), jer to može da ugrozi vašu bebu. Bez obzira da li postoji realna opasnost, ili samo želite da budete mirni u vezi toga, vaš lekar će vas uputiti u savetovalište za genetiku. Opasne materije
Da li ste vi ili vaš partner redovno izloženi opasnim materijama na radnom mestu? Morate to da uzmete u obzir i učinite nešto po tom pitanju pre nego što počnete da planirate porodicu (prebacivanje na drugo radno mesto, na primer). Određene supstance mogu podjednako da utiču na kvalitet spermatozoida i razvoj embriona.
Tamo ćete se dogovoriti u vezi testiranja krvi, a nakon dobijenih rezultata, vaš lekar će vam ih protumačiti. U svakom slučaju, bolje ćete se osećati ako znate da je sve u redu.

Izaberite svog ginekologa

Ako ste zadovoljni svojim ginekologom, i želite da vas on/ona vodi kroz trudnoću, odlično! Ali, ako niste, potražite drugog. Raspitajte se kakvi su lekari u porodilištu u kojem biste želeli da se porodite. Dogovorite se za konsultacije ili pregled sa onim koji vam se čini najboljim.

Upitajte ga da li može da vas baš on/ona porodi, ako je to uopšte praksa u tom porodilištu. Često je takav izbor nemoguć, već vas porađa ona ekipa koja je trenutno dežurna. 

Saznajte što više o porođaju

Istraživanja su pokazala da popriličan deo porođajnih bolova zapravo potiče iz straha. Čak se neke žene toliko boje samog čina porođaja da fizički ne mogu da zatrudne!? Bol obično dolazi kao zaštita tela, znak da prestanemo sa onim što nam nanosi bol. Tačnije, da pronađemo položaj tela koji smanjuje bol i olakšava bebin prolazak kroz porođajni kanal. Najbolji način da se prevladaju strah i bol jeste vera da će sve proći bez problema, i bolja upućenost u sve što se zbiva.

Putujte i budite aktivni

Želite da posetite neku dalju destinaciju? Ako ste u prilici, učinite to sada, pre nego što sa vama na put, zajedno sa vašim mališom, krenu i: auto sedište, kolica, i hrpa važnih i „usputnih“ stvarčica za bebu. Putovanje, takođe, postaje komplikovanije kada ste trudni - pa je moguće da će vam lekar savetovati da ga odložite. Što se vežbanja i uopšte fizičke aktivnosti tiče imate zeleno svetlo, jer trudnoća i porođaj "zahtevaju" izvesnu fizičku spremnost.

Sredite enterijer

Tokom trudnoće treba izbegavati dodir sa pesticidima, ali i korišćenje "jakih" sredstava za čišćenje (na primer, za čišćenje rerne) i boja, posebno sredstava za skidanje boje. Oni sadrže opasne hemikalije, koje mogu da uzrokuju oštećenja kod fetusa. Ako treba da okrečite sobu ili "doterate" staru drvenu fotelju za ljuljanje - učinite to sada. Odnosno, prepustite to vašem partneru. A za krečenje dečje sobe koristite ekološke boje.

"Saberite se"

Podizanje deteta će se neizbežno odraziti i na vaš kućni budžet. Biće vam potrebne pelene, odeća, oprema za bebu, krevetić, kolica, igračke... Razgovarajte sa prijateljicama koje imaju decu - možda one mogu da vam nešto daju od stvari. Zajedno sa partnerom, stavite na papir koliki će vam biti mesečni troškovi kada beba stigne, tako da ne bude iznenađenja koja niste očekivali. Uz malo planiranja i organizacije, sve će teći mnogo lakše, i više ćete vremena imati za uživanje sa vašom bebom.

Tekst priredila Snježana Krčmar

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama