O značaju vitamina i da li suplementi mogu da zamene prirodne izvore hranljivih materija, kao i tome šta je potrebno da bi se ojačao imunitet, govorio je prof. dr Vojislav Perišić na TV Prva.

Uznemirujući je podatak da je u 2020. porasla prodaja suplemenata za 90 odsto u odnosu na 2019. godinu.

"Porasla je prodaja supelemenata, a ne voća i povrća. Da razjasnimo, supelementi mogu da budu vitamini, minerali i nevitaminske i nemineralne materije.

Vitamini mogu biti rastvorni u vodi i mastima. U prvu grupu spadaju vitamini grupe B, od B1 do B12 i kod njih ne postoji mogućnost predoziranja, jer se rastvore u telesnim tečnostima i izmokre se. Velika doza vitamina C može da uzrokuju rast krvnog pritiska", kaže dr Perišić i napominje da je dovoljno da uzmemo jednu jabuku, jednu pomorandžu ili jedan kivi dnevno da budemo 'namireni' i tada ne postoji potreba za suplementacijom.

"Ako za salatu još imamo malu porciju kiselog kupusa, mi smo potpuno suplementirani i ne treba nam dodatna doza vitamina C da nam podigne pritisak. Više od 1 g vitamina C ne treba da uđe u organizam. Ako uzmemo više biće povećan pritisak, biće bolova u trbuhu i dugoročno gledano - biće kamena u bubregu."

Pročitajte i...

 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama