Kako se leto približava, a pandemija koronavirusa još uvek traje, mnogi su se zapitali da li se virus može širiti u bazenu.

Ne postoji, još uvek, nijedan dokaz da se ovaj virus može prenositi kroz vodu u bazenu, kadi, moru i slično, prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Odgovarajuća dezinfekcija i održavanje vode, što obuhvata hlor i brom, trebalo bi da deaktivira dejstvo virusa. 

Boraviti u blizini ljudi pored bazena je već druga briga.

"Veći problem je deljenje iste svlačionice, a posle toga češće dodirivanje usta i nosa", istakao je doktor Majkl Ajson, infektolog iz Čikaga. 

Kada ulazimo u bazen i izlazimo iz njega, mi dodirujemo površine, stoga je važno oprati ruke pre i posle boravka u vodi. 

Ukoliko se bazeni budu uopšte otvarali, moraće da se poštuju određene mere opreza. Socijalna distanca će nas još neko vreme pratiti kao mera opreza.

Da li je kupanje u moru i drugim prirodnim vodama sigurno?

Čarls Gerba, profesor mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu u Arizoni, objasnio je da virusi generalno teže preživljavaju u slanoj vodi. Isto se očekuje i od koronavirusa.

"Problem sa vodama koje se ne dezinfikuju jeste taj što zaražena osoba može preneti virus sa sebe. Zato je važno tokom plivanja udaljiti se od drugih i držati distancu", ističe Čarls.

Drugi eksperti takođe imaju stav da je rizik u velikoj vodi vrlo mali.

"Zbog velikog protoka vode u jezerima i rekama, virus ne bi trebalo da nas brine", istakla je Roberta Lavin, profesorka sa Univerziteta u Tenesiju. 

Da podsetimo - Ne postoji dokaz da se virus korona širio putem vode za piće, otpadne vode i slično. Upravo zbog toga, ne očekuje se da se ovaj virus tako lako može prenositi vodom.

Zapratite nas i na Instagramu!

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama