Vitamin B12 pomaže u stvaranju zdravih krvnih zrnaca i održava zdravlje nerava. Nizak nivo ovog vitamina može da prouzrokuje zdravstvene komplikacije poput anemije.

Vrlo je važno da znate da je ovaj vitamin jako važan za pravilan rad organizma.

Umor, slabost i nedostatak daha su simptomi koji ukazuju na manjak ovog vitamina. Neophodno je  da u tom slučaju posetite lekara, ali  u međuvremenu neka se ove namirnice nađu na vašoj trpezi, kao preventiva. Upravo one povećavaju nivo vitamina B12.

Losos je odličan izvor vitamina B12. Takođe je bogata omega 3 masnim kiselinama, koje su važne za rad tela i mozga.

Jaja su takođe dobar izvor, što je dobra opcija i za vegetarijance. Porcija govedine sadrži više od polovine dnevnog preporučenog unosa vitamina B12. Mleko, jogurt i sir sa malo masti su takođe dobri izvori.

Vitamin B12 se uglavnom nalazi u proizvodima životinjskog porekla, ali i žitarice od celog zrna su obogaćene ovim vitaminom.

Mleko od soje, badema i pirinča je odlična opcija za one koji žele da povećaju unos vitamina B12, a hrane se po principima vegeterijanse ishrane.

Zapratite nas i na Instagramu!

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama