Zbog konzumiranja obilja, pa još i masne i kalorične hrane, tokom novogodišnjih praznika može doći do tegoba u varenju hrane. To posledično izaziva neprijatno nadimanje u stomaku, a kada su problemi izraženiji, mogu da se pojave i bolovi u stomaku.

Ove neprijatnosti se mogu najefikasnije sprečiti umerenošću u konzumiranju hrane i obaveznom unošenju voća i povrća bogatih svarljivim i nesvarljivim vlaknima. 

Međutim, ukoliko baš ne možete da se odreknete teške hrane, a nje za praznike po pravilu i ima najviše na trpezi, onda se mogućnost nastajanja pomenutih zdravstvenih problema može smanjiti ukoliko odaberete pravo vreme kada ćete ove namirnice uneti.

Jer, posledice nisu iste ukoliko se masna i kalorična hrana jede tokom dana ili uveče. Problemi će biti manji ukoliko ovu vrstu hrane jedete tokom dana, nego uveče, a naročito bi trebalo izbegavati njeno unošenje noću.

Boljem varenju doprineće i kombinovanje jakih, kaloričnih obroka sa voćem kao i sa voćnim napicima.

Veoma je važno da se tokom praznika krećete što više, jer se i na taj način pospešuje varenje hrane.

Važno je i kako se hrana jede, pa je preporučljivo jesti polako i dobro žvakati zalogaje, kako bi se olakšao posao želucu i sprečili eventualni želudačni problemi.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama