"Iscrpljenost može biti rezultat brzog životnog tempa, previše poslovnih obaveza i manjka sna, ali ukoliko oni ne nestaju ni nakon uklanjanja uzroka, potrebno je posetiti doktora koji će otkriti zdravstvene razloge umora", upozorava profesor Steve Fild sa Medicinskog Univerziteta London.

On navodi druge simptome, koji u kombinaciji s čestim umorom mogu da ukažu na ozbiljnije zdravstvene tegobe.

Umorni, slabi i bez daha

Drugi simptomi uključuju natečene zglobove, stopala, noge, stomak i krve sudove u vratu, bol u grudima nakon obilnijeg obroka ili vežbanja.

Takvi udruženi simptomi mogu da ukažu na kardiomiopatiju, bolest srčanog mišića. Ona može biti nasledna ili stečena, a leči se beta blokatorima i drugim lekovima koji olakšavaju protok krvi kroz srce.

Omamljeni, ošamućeni i s vrtoglavicama

Ostali simptomi uključuju suva usta, kao i česte probavne probleme poput dijareje ili zatvora.

Mogući uzrok za takvo stanje mogu biti određeni lekovi koji se koriste za lečenje brojnih alergija. Stariji tipovi alergijskih lekova- antihistaminika mogu imati sedativni učinak, koji nestaje nakon prestanka uzimanja leka.

Umor, slabost i bolni mišići

Ostali simptomi uključuju gubitak na težini, gubitak koštane mase, smanjenje libida i poteškoće u koncentraciji.

Mogući uzrok ovakvih stanja kod muškaraca mogu biti niske doze hormona testosterona, tj. njegova smanjena proizvodnja. Uzrok ovog čestog stanja nije otkriven, mada se pretpostavlja da je genetski, a leči se hormonalnim dopunskim lekovima.

Psihička iscrpljenost, apatičnost i pospanost

Zajedno sa simptomima problema s vidom, osećajem žeđi ,učestalim mokrenjem, trncima u rukama nogama, ovo stanje može da ukaže na bolest dijabetesa. To je znatno češća bolest nego što ljudi pretpostavljaju.

Cilj lečenja je održavanje stabilnih vrednosti nivoa glukoze u krvi, što se ponekad može postići promenom režim aishrane, gubitkom težine i vežbanjem, ali u slučajevima gde to nije moguće, inzulinskim lečenjem.

Umor koji vodi do osećaja nesvestice

Osećaj umora u kombinaciji sa simptomima poput ekstremnog umora koji onemogućava zahtevniju fizičku aktivnost, noćno znojenje, osetljivost grudnog koša, česte promene raspoloženja i smanjenje seksualne želje.

Uzroci mogu biti hormonske promene povezane sa srednjom životnom dobi, naročito kod žena. Javljaju se zbog smanjene proizvodnje hormona u jajnicima, a leče se dopunskom hormonalnom terapijom.

Osim lekova, pomaže i smanjenje alkohola, nikotina i kofeina kao i redovno vežbanje.

Razdražljivost i velika pospanost

Iscrpljenost i nemogućnost koncentracije na dnevne zadatke, često "padanje" u san prilikom gledanja tv-a ili sličnih aktivnosti u kombinaciji s hrkanjem i bolnim grlom nakon buđenja, mogu upućivati na apneju.

To stanje onemogućava normalno disanje tokom noći, zbog čega može doći do prekida disanja.

Tako se čovek oseća umorno iako je dovoljno sati spavao, a uzrok je nedovoljno kiseonika u organizmu.

Ako se ne leči, dugoročno može uzrokovati visok krvni pritisak idepresiju. Leči se promenom položaja spavanja i tehnikama opuštanja, a kod ozbiljnijih slučajeva maskom koja se nosi za spavanje.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama