Gazirana pića obiluju fruktoznim šećerom i praznim kalorijama pa biste svakako trebali da izbegavate da ih pijete često.

Farmaceut Niraj Naik upozorio je da jedno gazirano piće organizmu može da napravi mnogo više štete nego što mislimo. On je otkrio šta će nam se dogoditi već nakon 10, 20, 40 minuta i, na kraju, nakon jednog sata.

Prvih deset minuta telo "pogađa" poveća količina šećera, kao da ste pojeli 10 kašika šećera, ali nećete osetiti promene u svom organizmu zahvaljujući delovanju fosforne kiseline.

Osim što telo "napada" poveća količina šećera, istovremeno deluje tako da organizmu "oduzima" vitamine i minerale. Osim nezdravog delovanja iznutra, tamno gazirano piće ostaviće i neugodne mrlje na zubima, posebno ako ih često pijete, vaši zubi će potamneiti.

Nakon 20 minuta nivo šećera u krvi raste i uzrokuje pojačano izlučivanje insulina. Jetra reagiuje tako da pretvara šećer u masne naslage.

Nakon 40 minuta dolazi do apsorpcije kofeina. Krvni tpritisak raste, a kao odgovor na to jetra distribuira više šećera u krvotok. Receptori za adenozin u mozgu su sada blokirani i sprečavaju osećaj umora i pospanosti.

Nakon 45 minuta u telu se događa pojačano izlučivanje dopamina koji stvara osjećaj sreće, sličan onome kada osoba konzumira heroin, pojašnjava Naik.

Nakon sat vremena gazirano piće i dalje "gura" metabolizam, jer se fosforna kiselina iz pića veže s kalcijumom, magnezijumomi cinkom u crevu, a velika količina šećera i dodatnih zaslađivača uzrokuje povećano izlučivanje kalcijuma.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama