Čir je ustvari otvorena rana koja se nalazi na sluzinici želuca, a zbog kiselina koje se tamo nalaze i iritiraju ovu ranu, on može osobi zadati prilične probleme.

Mučnina, slab apetit, probavne smetnje i bol samo su neki od simptoma poznatih mnogima: čira na želucu i dvanaestercu. Zvan i gastrični ulkus, čir je povreda ili mana sluznice želuca. Krivac za nastajanje čira je još uvek nepoznat.

Mogući uzročnici su višak želučane kiseline, infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), ali i različiti lekovi protiv bolova.

Aktivni čir na želucu manifestuje se kao bol, obično u gornjem delu stomaka, malo ispod prsnog koša. Neretko je praćen tragovima krvi u stolici ili tokom povraćanja. Budući da čirevi mogu iznova da se javljaju i postanu hronični problem ili pak dovesti do brojnih ozbiljnih komplikacija, važno je odmah početi s lečenjem.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama