Mamurluk je grozan jutarnji osećaj koji se obično javlja jutro posle večernjeg izlaska tog ste konzumirali alkohol. Međutim, šta ako se glavobolja, nadutost, letargija i manjak koncentracije, kao i malaksalost i mučnina jave ujutru onda kada prethodno veče niste uzeli kap alkohola?

Nutricionisti upozoravaju na postojanje nešto što se zove 'mamurluk od hrane' (food hangover), a s njim se suočavaju oni koji ne vode preterano računa o ishrani. Oni koji jedu namirnice koje telo teško vari, hrabu sa velikim udelom masnoće, soli i šećera, mogu patiti od jutarnjeg mamurluka uzrokovanog netolerancijom na navedene namirnice.

Prehrambeni proizvodi mogu uzrokovati netoleranciju na određene sastojke, nuspojave na neke vrste hrane ili aditive. Kao i kod mamurluka od alkohola, možete imati želudačanih problema, mogu osećato bolove u ekstremitetima i strašnu glavobolju. Ove namirnice takođe utiču na mozak time što mogu učiniti da vam pogled bude maglovit, mogu izazvati razdražljivost, a ponekad i plakanje kao i depresiju, piše Slobodna Dalmacija.

"Mnogi ljudi doživljavaju redovne mamurluke od hrane jer jedu namirnice koje im telo teško vari odnosno namirnice koje imaju visok udeo masnoće, soli, šećera ili sve odjednom", kaže nutricionistkinja Trejsi Strudvik.

Ona upozorava i da, iako mamurluk od hrane nije szvanično priznat od strane medicinske zajednice, on je sve češći. Visokokalorična hrana i ona bogata ugljenimhidratima smatra se okidačem za ovakvo stanje, piše Daily Mail.

Namirnice koje najčešće uzrokuju mamurluk:

Pica

Grickalice

Kremasti sosevi sa testeninom

Kari

Brza hrana

Beli hleb i beli pirinač

Hrana sa aditivima

Torte

Sladoledi

Čokolada

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama