Bilo koje grejno telo u stanu i kući dovodi do sušenja vazduha, a suv vazduh dovodi do sušenja usne duplje i ostalih disajnih puteva.

Ovo je posebno primetno u noćnim časovima, kada pomenuti problem prekida dečiji san. Takođe, sam suv vazduh podstiče razvoj virusa kojih u tom periodu ionako ima previše, a pogoduje i lakšem podizanju prašine sa različitih površina.

Relativna vlažnost vazuha trebala bi da bude između 30-50 odsto što je jako teško da odrediti, ali postoji nekoliko osnovnih aktivnosti koje možete uraditi radi postizanja optimalne vlažnosti.

Šta kada je vazduh suv?

Redovno provetravajte

Provetravanje prostorija je najlakši i najsigurniji način obezbeđivanja optimalne vlažnosti vazduha, uništavanja mikroorganizama i sl. Dovoljno je da tri puta u toku dana otvorite prozore i provetrite prostorije na 3 minuta. Ako niste u kući tokom dana sasvim je dovoljo otvoriti prozore ujutru i uveče.

Činije na grejnim telima

Ove činije su takođe jako efikasne, posebno u kombinaciji sa provetravanjem. Nisu skupe, a jako su korisne. Ako koristite činije za radijator preporuka je da kupite plastične jer one najbrže isparavaju. Na akumulacionim pećima, šporetima, prosto možete staviti šerpice koje takođe sasvim dobro obavljaju funkciju.

Upotreba aparata

Ako se i dalje ne osećate prijatno, onda možete iskoristiti neki od aparata koji omogućuju optimalnu vlažnost vazduha. Cena im varira od nekoliko stotina do nekoliko hiljada. Svi rade na principu podiznja vodene pare i time održavanja vlažnosti.

Ukoliko želite ekspresno da podignete vlažnost, možete iskoistiti i neku od prskalica za vodu, sa kojima ćete trenutno i brzo vlažnost vazduha u vašoj prostoriji dovesti na optimalni nivo.


Foto: Shutterstock

Šta kada je vazduh ispunjen vodenom parom?

Kao i previše suv, isto tako i previše vlažan vazduh može da izazove neželjene reakcije, a među prvima osećaj gušenja.Higrometar
Hidrometar je maleni aparat koji se sve češće ugrađuje u satove. On vam može lako pokazati koliko je trenutna vlažnost vazduha u vašim prostorijama i tako vam olakšati posao održavanja.

Kada god se kupate, kuvate, peglate, ili radite bilo čim što stvara veće količine vodene pare, neophodno je provetriti prostoriju i omogućiti da ona ode. Magljenje prozora siguran je znak da u kući ima više vodene pare nego što je to potrebno. Pojačana vodena para u stanu pored toga što uzrokuje otežano disanje takođe propagira razvoj buđi koja je za asmatičare jedan od značajnih alergena.

I u slučaju kada je vazduh ispunjen vodenom parom potrebno je da redovno provetravate.

Upotreba aparata 

Kada je vlažnost suviše velika možete koristiti neke od aparata koji će prikupiti suvišnu vodenu paru iz vašeg prostora.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama