Koronavirus najnovije

Već sredinom leta kod mnogih ljudi se javljaju simptomi alergije na ambroziju, samoniklu biljku koja raste kao korov uz puteve, potoke i reke, kao i na neuređenim mestima u gradovima. Teško ju je iskoreniti jer je seme ambrozije izuzetno lagano, te nošena vetrom mogu putovati i do 300 kilometara. 

"Simptomi alergije na ambroziju su uobičajeni: javljaju se kašljucanje, kijanje, svrab i curenje i zapušenost nosa. Reč je o tzv. alergijskom rinitisu ili peludnoj prehladi. Ponekad se može javiti i privremeni gubitak čula mirisa", ističe dr. Ksenija Krajina Pokupec, lekarka porodične medicine i fitoaromaterapeut iz Hrvatske.

Oči svrbe, peckaju, “žuljaju” i suze, često se javljaju i podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi. Ako su simptomi jako izraženi, osoba može postati letargična i dekoncentrisana, da ima problema sa spavanjem, pa i u druženju s drugim ljudima, ističe doktorka Pokupec.

Kao posledica alergije može se razviti i alergijska astma, koju prati otežano disanje i tad se obavezno treba javiti lekaru za pomoć.

Iako se ne mogu potpuno izlečiti, dobro izabranom terapijom lekovima i posebno prirodnim preparatima, alergijska reakcija može se ublažiti i prorediti simptome. Neke od njih dobro je uzimati i nekoliko meseci ranije da ojačamo i pripremimo organizam. U tom kontekstu se često spominje ulje crnog kima, koje podiže imunitet i snažni je prirodni antihistaminik.

"Kad se alergija pojavi, sprovodi se uobičajena terapija antihistaminicima, kapima za nos koje smanjuju edem sluznice nosa i olakšavaju disanje, a u slučaju jačeg kašlja ili otežanog disanja, u terapiju se uvode i bronhodilatatori (lekovi protiv spazma bronha) i ekspektoransi (za iskašljavanje).

"Međutim, na osnovu dugogodišnjeg iskustva s mojim pacijentima mogu da preporučim i terapiju biljem: čaj od koprive, kamilice, bazge, sleza, imele ili nevena, šipka i hibiskusa.

Te biljke podstiču odbrambene snage organizma i čiste telo znojenjem, deluju protivupalno i protivalergijski te obogaćuju naš organizam C vitaminom i flavonoidima", ističe fitoaromaterapeutkinja. Čaj i kapi na bazi nevena, imele, koprive, maslačka, kamilice i breze čiste krv od alergena, smanjuju i umiruju histaminsku reakciju koja dovodi do alergije, te podižu imunitet, a dobro ih je koristiti tako da se u litru čaja doda od 50 do 150 kapljica biljne tinkture i popiti to tokom dana. Protiv svraba i osipa, kao i crvenila na koži pomoći će čestoslavica i biljka dan-noć, a za kupku su najbolje lekovite biljke hrastova kora, neven, kamilica, kao i dan-noć", kaže dr. Pokupec.

"I homeopatija pruža vrlo efikasnu i brzu pomoć ako se pravilno prepiše potreban homeopatski preparat koji će zaustaviti simptomatologiju alergije", ističe homeopatkinja Irena Brbić.

Ako su simptomi već prisutni i prepoznali ste ih, tad treba uzimati indikovani preparat češće, odnosno dok ne dobijete odgovor organizma. Ako ustanovite poboljšanje, preparat je potrebno uzimati ređe.

Domaći biljni čaj proti alergije

Potrebno je:

Plod šipka 20 g

cvet lipe 15 g

cvet zove 15 g

majčina dušica 10 g

cvet kamilice 10 g

plod anisa 10 g

list nane 10 g

cvet nevena 5 g

cvet crnog sleza 5 g

Priprema:

1. Na litar hladne vode dodati dve supene kašike čaja.

2. Kada prokuva, ostavite da lagano vri oko mimut, stavite na stranu pet minuta i procedite.

3. Pripremljeni čaj popijte tokom dana.

Napomena:

Ovaj recept s vremenom se menja, tj. prilagođava osobi, u zavisnosti od simptomima, pa ako osetite da se neki simptomi ne povlače, potražite savet aromaterapeuta.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama