Patite li od snažnih simptoma PMS-a te se svakog meeseca borite protiv snažnih bolova u predelu stomaka i grudi? Vreme je da pomoć potražite u jednostavnim i prirodnim trikovima koji provereno deluju...

1. Povećajte unos kalcijuma, magnezijuma i vitamina D 

Kalcijum, kao i vitamin D, pomažu kod opuštanja mišića zbog čega su delotvorni i kod menstrualnih grčeva.

Tokom poslednje dve nedelje menstrualnog ciklusa nivo magnezijuma u telu žene naglo opada što može uzrokovati nakupljanje vode u telu, grčeve, glavobolju i nisku toleranciju na bol. 

2. Rekreacija

Lagani oblik aerobne rekreacije poput hodanja, laganog trčanja, ali i joga mogu značajno smiriti i ublažiti menstrualne tegobe.

Rekreacija pojačava cirkulaciju, ali i oslobađanje endrofina - hormona sreće koji podiže granicu izdržljivosti na bol. Isto tako, joga položaj luka pomaže kod opuštanja tela, zatvora, menstrualnih bolova i stresa.

3. Tople obloge

Ako osetite menstrualne bolove zagejte termofor, lezite na leđa i opustite mišiće. Termofor stavite na donji deo stomaka i ostavite ga da deluje. On će opustiti mišiće i time smanjiti bolove.

4. Duži san

Tokom prvih dana menstruacije većina žena sa izraženim menstrualnim tegobama oseća se pospano. Poslušajte telo i odspavajte popodne ili lezite u krevet ranije. San opušta telo i smanjuje bol.

5. Jedite ovu hranu

Hrana bogata kalcijumom poput mleka i jogurta, kao i ona koja obiluje kalcijumom i seratoninom, kao što je banana, vaš je najbolji pijatelj. Pojačajte unos ovih namirnica nekoliko dana pre menstruacije.

Takođe, riba obiluje omega-3 kiselinama koje smiruju grčeve, dok zeleno povrće i piletina sadrže gvožđe koje se gubi tokom menstruacije.

6. Izbegavajte ovu hranu

Izbegavajte masnu i prženu hranu. Ona dugo ostaje u sistemu za varenje, pa time može izazvati pojačane bolove. Isto tako, slana hrana izaziva zadržavanje vode u telu i nadutost koja će pojačati bolove u stomaku. Izbegavajte i kofein i alkohol.

7. Biljke

Ulje noćurka sadrži omega-3 i gama linolensku kiselinu čiji manjak u organizmu kod žene može uzrokovati snažne simptome PMS-a poput bolnih grudi i bolova u stomaku i grčeve. Ulje noćurka reguliše rad hormona, te se stoga koristi i u borbi protiv akni, dijabetesa, simptoma menopauze i protiv želudačnih tegoba.

Actaea Racemosa ili crni cohosh je biljka koja se koristi u prirodnim preparatima za menopauzu. Ona uvodi hormonsku ravnotežu u organizam i time sprečava menstrualne bolove i ostale neprijatne simptome.

Čaj od đumbira je odličan u smanjenju tegoba tokom menstrualnog ciklusa. Sveži đumbir isecite na komadiće pa ga prelijte vrućom vodom. Dodajte limun i med po želji i dobijeni topli napitak ispijajte tokom celog dana.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama