Ljudi se teško odvikavaju od stvari na koje su navikli, a većina pušača nakon pojedenog poslednjeg zalogaja pali cigaretu. To je jedna od sedam stvari koje nisu preporučljive nakon jela.

PROČITAJTE I...Zdrava ishrana za celu porodicu

1. Ne pušite. Svaki pušač trebalo bi da izbegava pušenje nakon jela jer su stručnjaci dokazali da jedna cigareta zapaljena nakon jela ima efekat kao 10 popušenih cigareta u nekom drugom periodu. Takođe, rizik da obolite od raka veći je.

2. Ne jedite voće. Ukoliko to radite, želudac će vam se napuniti vazduhom pa ćete se osećati naduveno. Pravo vreme za voće je sat vremena pre jela, ili 1-2 sata nakon jela.

3. Ne pijte čaj. Ako odmah nakon jela popijete čaj, usporićete apsorpciju hrane, jer čaj učvršćuje proteine koje ste uneli u organizam kroz hranu.

PROČITAJTE I...Zdrave grickalice za decu

4. Ne tuširajte se. Ne biste smeli da se tuširate odmah nakon jela jer ćete povećati dotok krvi u ekstremitete, pri čemu će se smanjiti količina krvi oko želuca. Drugim rečima, slabite digestivni trakt i usporavate razgradnju unešene hrane.

5. Ne spavajte. Ako odete na spavanje odmah nakon jela, rizikujete da izazovete želudačne probleme.

6. Ne šetajte. Šetnja nakon jela takođe nije poželjna, jer i na taj način ometate apsorpciju hranljivih materija. Ipak, poželjno je prošetati se 10-tak minuta nakon što prođe 20-30 minuta od jela.

PROČITAJTE I...Pravilna ishrana: Šta se dogodi kada preskočimo doručak?

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama