Kašlja se možemo rešiti na potpuno prirodan način, bez unošenja hemijskih supstanci u organizam, što je naročito važno u slučajulečenja kašlja kod najmlađih. Imajte na umu da bi, kada vas ili vaše mališane muči uporan kašalj, trebalo izbegavati gazirane napitke, industrijski prerađenu hranu s visokim procentom soli, šećera i masnoća i kiselu hranu, jer takve namirnice dodatno nadražuju grlo i podstiču kašljanje. 

Evo spiska namirnica koje će vam pomoći da se izborite s kašljem:

Med 

Nakon teškog napada kašlja, grlo nam je izuzetno nadraženo i osetljivo. Tada treba da upotrebite neku umirujuću namirnicu koja će zaustaviti dalje kašljanje i celom telu podariti odmor od tog neugodnog napora. Prirodan pčelinji med nameće se kao idealno rešenje. Pročistite grlo kašičicom ili dvema ovog prirodnog nektara, a njime slobodno možete da zasladite i tople napitke poput čaja i mleka.

Đumbir ili ren 

Ova korenasta azijska biljka odličan je saveznik u borbi protiv prehlada. Dodajte taj aromatični začin obrocima ili pripremite vrući napitak od đumbira, jer će vam pomoći da podstaknete "sazrevanje kašlja", iskašljavanje sluzi, a posebno će biti delotvoran kod takozvanog neproduktivnog ili suvog kašlja. Ako ne možete da nabavite đumbir, izrendani ren oslobodiće vas sluzi. 

Beli luk 

Beli luk je prirodni antibiotik koji uništava bakterije i viruse, pa ne čudi što ova biljka iz porodice lukova igra važnu ulogu i u sprečavanju kašlja. Iscedite malo soka iz nekoliko čenova i pomešajte ga s toplom vodom. Pustite da rastvor odstoji pet minuta, pa njime navlažite nadraženo grlo.