Dečaci i devojčice neretko po čitav dan u naručju drže svoje plišane medvediće, pažljivo ih pokrivaju kao bebe, "uspavljuju ih" ljuljuškanjem, oblače im svoje džemperiće... Kako treba shvatiti ovakvo ponašanje?

Pogledajte i Da li stres možemo preneti na dete?

"Nemate razloga za brigu", smatra dr Avi Sadeh sa Univerziteta u Tel Avivu i dodaje da plišani medvedići i druge plišane igračke pomažu u ublažavanju simpotoma stresa ili u nekim drugim traumatičnim situacijama.

"Ukoliko se brinu za svoju igračku, deca su jača i ne misle toliko o sebi", objašnjava on. "Briga o plišanim igračkama može da umanji znake stresa kod mališana izložene traumatičnim situacijama. Usmeravanje pažnje prema drugima može biti veoma zdravo u teškim, stresnim vremenima", tvrdi dr Avi Sadeh.

Pogledajte i Vežbom protiv stresa (VIDEO)

Kako bi se dokazala ova tvrdnja, dr Sadeh i njegove kolege su sproveli istraživanje. Naime, odabrali su grupu dece kod koje su postojali: strah od odvajanja, nervoza, agresivnost, žestoke reakcije na buku, neprekidno plakanje ili noćne more. Svakom detetu je data plišana igrčka sa kojom je provodilo vreme. Nakon tronedeljnog druženja s plišanim psom ili medom deca koja su bila jako privržena svom plišanom drugu pokazala su niži nivo stresa.

Sadeh i kolege sproveli su slično istraživanje i kod dece predškolskog uzrasta u vrtićima koja su takođe doživela bila podvrgnuta socijalnim ili porodičnim traumama. Nakon dva meseca, u kontrolnoj grupi, koja je imala plišanu igračku, 71 odsto dece više nije pokazivalo znakove ozbiljnog stresa. U drugoj grupi, bez plišanog medvedića, stresa se oslobodilo 31 odsto od 101 deteta.

Pogledajte i Kako nastaje stres?

"Radi se o vrlo jeftinoj, a delotvornoj metodi ublažavanja stresa kod dece koja su izložena ekstremnim situacijama", zaključio je Sadeh.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama