Uprkos tome što veliki broj žena koristi kontraceptivne pilule, za njihovu upotrebu se vezuje mnogo zabluda. Zbog toga je popularni sajt Buzzfeed sastavio listu najzanimljivijih i malo poznatih naučnih činjenica o ovom vidu zaštite od neželjene trudnoće.

Kao najvažnije je izdvojeno sledeće:

1. Tablete mogu uticati na vaš odabir partnera - neke žene koje ih piju više privlače muškarci čiji je genetski materijal sličan njihovom.

2. 95 odsto neplaniranih trudnoća je posledica nepravilnog unosa kontraceptivnih tableta, jer žene ne pročitaju uputstvo.

3. One ne izazivaju gojenje i ublažavaju akne, grčeve, rast dlačica, a uz to i smanjuju rizik za nastanak raka, vanmateričnu trudnoću, osteoprozu i upalne procese.

4. U nekim pakovanjima tableta za 28 dana nalazi se 7 tableta s placebo efektom!

5. Ne postoji medicinsko ograničenje na dužinu korišćenja ovih tableta.

6. Kada bi muškarci pili ove tablete, porasle bi im grudi, bili bi manje maljavi, njihovi testisi bi se smanjili, baš kao i libido.

7. Ovo je najpopularniji vid kontracepcije u Sjedinjenim Američkim Državama.

8. U svetu se najčešće upotrebljava spirala.

9. U drevnim vremenima, u kontraceptivne svrhe koristila se biljka silfijum. Ona se više ne može pronaći - nestala je usled prekomernog korišćenja!

10. Napravljena je kontracepcija za golubove i guske kako bi se kontrolisalo razmnožavanje ptica.

11. Kontraceptivna pilula za muškarce ne postoji, ali naučnici trenutno pokušavaju da je pronađu.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama