"Testovi za utvrđivanje trudnoće rade tako što detektuju hormon hCG (human chorionic gonadotropin) u urinu", objašnjava akušerka En Ričli. Kako period drugog stanja teče, tako je sve veći nivo ovog hormona. Dve nedelje nakon začeća većina žena prirodno proizvodi sasvim dovoljan nivo ovog hormona kako bi za sigurno pomoću testa utvrdile da li su trudne ili ne.

Šta kada je rezultat testa negativan, a imate sve simptome trudnoće?
Ako imate sve simptome koji ukazuju na trudnoću a test vam bude negativan, sačekajte tri dana i ponovo uradite test. Moguće je da vam je novo hCG hormona bio nizak pa ga test nije primetio. Ako ste u drugom stanju vaš hCG nivo će se podići, što znači da će test pokaziti pozitivan rezultat.

Najranije što možete da se testirate, i to uz pomoć veoma senzitivnih testova, je četiri dana pre ciklusa. Ako sumnjate da ste trudni, kućni test će vam biti od velike pomoći, međutim morate imati na umu da rezultat neće biti podjednako tačan poput rezultata testiranja na dan pošto je trebalo da počne vaš mesečni ciklus.

"Testirala sam se šest dana pre nego što bi trebalo da dobijem i test je vrlo slabo pokazivao jednu liniju. Dan pošto bi ciklus trebalo da je počeo testirala sam se ponovo, i test je pokazao upadljivo pozitivan rezultat", rekla je jedna mama na Green-mummy forumu.

Svakako obratite pažnju na simptome poput osetljivih grudi, umora (i nervoze u isto vreme), mučnine, pojačanog čula mirisa, metalnog ukusa u ustima. Ako vam se uz sve to traži neobična hrana, ako urinirate češće nego obično ili imate zatvor, velika je verovatnoća da ste u drugom stanju, zato slušajte svoje telo iako planirate da uradite test.

 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama