Naše bake su znale da naprave prava umetnička dela od jaja i to isključivo pomoću materijala koje su imale u kući i dvorištu. Tako su se uoči Uskrsa domovi pretvarali u male radionice, gde su se različitim tehnikama vešto bojila i šarala sveža, domaća jaja. Pored kokošijih, tu bi se uvek našlo i neko pačije i guščije, jaje morke ili prepelice. Kako bi u svoj dom uneli bar dašak tog starog, lepog vremena u danima najradosnijeg hrišćanskog praznika, predlažemo da ove godine zaboravite na kupovne farbe i obojite jaja upravo na način kako su to radile naše vešte bake.

Izdvojili smo pet starinskih tehnika za farbanje i šaranje jaja

Najukusnija i najzdravija su uskršnja jaja bojena u ljusci od luka. Izdvojili smo za vas stari način farbanja u lukovini i otkrili trikove baka kako da se jaja lepo oboje i ne popucaju prilikom kuvanja.

Uključite svoje mališane u uskršnju pripremu i zajedno išarajte jaja proverenom metodom - travčicama i lukovinom. Evo kako da vaša uskršnja jaja ove godine izgledaju baš kao nekad bakina...

Prava mala remek dela možete napraviti od slame kombinujući razne uskršnje motive. Od zeka preko pilića i floralnih motiva do korpica sa jajima i jagnjeta u zavisnosti od toga koliko ste kreativni i koliko vremena želite da utrošite.

Igrajte se sa svojim mališanima i izaberite potpuno bezbedne boje! Evo jednog zdravog predloga kako da ofarbate uskršnja jaja u zeleno pomoću korpive i spanaća.

Većina nas se susrela sa umetničkim delima koja su stvarale mame i bake na uskršnjim jajima korišteći vosak. Ako se do sada niste okušali u tome, pogledajte kako i vi da budete pravi umetnici na starinski način. Ako ste mnogo puta pokušali i bili pomalo nevešti ne odustajte, jer je praksa ključna, a pomoću naših tehnika će sve biti jednostavnije.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama