Pečeno pile, grilovano belo meso, hrskavi baraci, pileći ražnjići su omiljena jela u mnogim porodicama. Ali osim što nam je važno da bude ukusna, važno je i da bude zdrava i pravilno pripremljena.

Međutim, mnoge domaćice greše u pripremi piletine, a ovo su najčešće greške kojima čak i ugrožavaju zdravlje porodice:

- Drže je predugo na sobnoj temperaturi. To su idealni uslovi za razvoj bakterija koje mogu da poremete probavu.

- Pileće mesto odmrzavajte na tanjiru, pokrijte ga folijom i stavite na dno frižidera, a n pri vrhu. Reč je o tome da u pojedinim delovima frižidera temperatura varira, naročito pri vrhu i na vratima, a najniža je u donjem delu.

- Pileće meso ne treba da ispirate pre pečenja jer ćete tako bakterije sa mesa raspršiti po celoj površini. Stručnjaci se slažu. Samo ga začinite i pecite.

- Nemojte da koristite dasku za sečenje nakon što ste na njoj sekli sirovu piletinu ako je pre toga niste dobro oprali. To isto važi i za nož.

- Prilikom pripreme sirovog pilećeg mesa, nemojte stavljati ostale namirnice u dodiru sa mesom kako ne biste preneli bakterije na druge namirnice.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama