Praznici se bliže, a sa njima i prekomeran unos hrane. Ako želite da izbegnete gasove, nadimanje i gomilanje suvišnih kilograma, pridržavajte se ovih nekoliko saveta:

1. Jedite manje ali češće. Na taj način sprečićete preopterećenje digestivnog trakta. 

2. Izbegavajte gazirana pića i šampanjac. Iako je teško doleti prazničnim pićima, ona će prouzrokovati nadimanje i dehidrataciju, piše Daily Mail.

3. Izbegavatje preskakanje obroka, zamenu vode alkoholom i kasne obroke. Držite se uobičajenog rasporeda obroka što je više moguće. 

4. Budite aktivni. Dani provedeni ispred TV-a ili na internetu mogu da uspore varenje i pogoršaju stres. 

5. Uzimajte probiotike, bilo u vidu jogurta ili kapsula. Korisne bakterije će očuvati zdravlje vašeg digestivnog sistema. 

6. Izbegavajte namirnice poput kupusa, prokelja i brokolija. One će prouzrokovati nastanak gasova i nadimanje. 

7. Birajte pažljivo. Umesto da probate sve što se nalazi na stolu, opredelite se za nekoliko stvari koje vam se čine najukusnijim. Ukoliko ipak ne možete da odolite prazničnim poslasticama, uzmite od svega, ali po malo. 

8. Pijte toplu vodu s limunom. Umesto da popijete kafu, bolje skuvajte čaj od kamilice ili nane u koji ćete dodati sveže isceđen limunov sok. Topla voda ili čaj će smiriti digestivni sistem i olakšati probleme s varenjem. 

9. Izbegavajte industrijski prerađene namirnice. Suviše skroba, soli i rafinisanih masnoća mogu znatno da otežaju varenje, oslabe vaš imunitet i učine da se osećate umornije nego što jeste. 

10. Pijte dosta vode. Ona će olakšati prolazak hrane kroz digestivni sistem, a samim tim i varenje. Manjak vode u organizmu može da prouzrokuje konstipaciju. 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama