Od svih orašastih plodova kesten je jedinstven - jedini ima dosta vitamina C, hranjiviji je od svih ostalih plodova jer je pun skroba, pa je baš zbog toga idealan za osobe kojima u datom trenutku padne nivo energije u organizmu.

Možda kestenje baš zato nije idealan izbor za kasne večernje sate, pogotovo ako tada nameravate da obradujete decu pred spavanje.

Svakako, bilo koji drugi deo dana idealan je za uživanje u ovom ukusnom jelu. Sve što vam je potrebno jeste kestenje, veći lonac sa poklopcem, nožić i vrlo malo vode. 

Svaki kesten zarežite vrhom nožića kako bi se lakše otvarali i čistili, ubacite ih u lonac (da dobro prekriju dno) i pecite na jakoj vatri oko 10 minuta. 

Voda služi da barem dva-tri puta otkrijete kestenje i samo ih malo poprskate prstima umočenima u vodu - kako bi se oni lakše otvorili. Tada ih poklopite i nastavite peći, a potom isti postupak ponovite sve dok kestenje delimično ne pocrni barem s jedne strane. Često ih i prodrmajte u loncu kako bi se ravnomerno ispekli. 

Nakon pečenja ih dobro zamotajte u kuhinjsku krpu kako bi se korica još lakše odvajala od ploda te ih tako ostavite da se malo prohlade kako se ne bi ispekli.

Ukoliko brinete za svoju liniju, kestenje možete skuvati jer će tako izgubiti deo skroba i dati više minerala od pečenog kestena. 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama