Negde na svetu najvaerovatnije postoje mališani koji nikada u životu nisu probali viršle ili grickalice i bili u restoranu brze hrane. Međutim, takve dece je malo. Štaviše, anketa koju je nedavno sproveo američki sajt Baby Center pokazala je da se čak 76 odsto ispitanih roditelja oslanja na brzu hranu više puta mesečno.

Ponekad, jednostavno, zaboravljamo činjenicu da ovakav način ishrane nije najbolja moguća opcija ili je potpuno zanemarimo. Stručnjaci to ne smatraju prevelikim problemom, već ističu da je najvažnije biti umeren - baš kao i slučaju dopuštanja deci da vreme provedu ispred televizora.

"Konzumiranje brze hrane najviše dvaput nedeljno je u redu ukoliko je vaš izbor hrana koja ima relativno malo masti", veruje Mari Savoje-Desanti, bionutricionista Univerziteta "Jejl" i direktorka programa Bright Bodies.

To, u principu, znači da bi za svoje mališane trebalo da naručite običan umesto duplog hamburgera i da zatražite da se u njemu ne nađu sir i sos, meso sa roštilja umesto prženog u mnogo ulja, picu s više povrća itd.

Takođe, veoma je važno da mališani, ukoliko jednostavno nemate vremena za drugačiji obrok, shvate da je odlazak u restoran brze hrane nešto što bi trebalo činiti retko i da bi uvek morali da razmišljaju o tome koja je opcija najzdravija moguća ne bi li stekli svest o pravilnoj ishrani i zdrave navike.

 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama