Parmezan je jedan od najpoznatijih sireva na svetu, a njegova domovina je Italija, tačnije regija na severu te zemlje poznata po odličnoj gastronomiji i restoranima.

Naziv parmezan može nositi samo onaj sir proizveden u zaštićenim zonama provincija Parme, Ređo Emilija, Modena i Bolonja prema strogo kontrolisanim uslovima.

Reč je o tvrdom i aromatičnom kravljem siru koji se proizvodi od neobranog kravljeg mleka. Sir je odličan izvor minerala kalcijuma, a hrana bogata kalcijumom doprinosi bržem sagorevanju masti. Nutricionisti parmezan preporučuju maloj deci i starijima zbog njegovih izvanrednih prehrambenih vrednosti, osim toga lako se vari, a obiluje i kalcijumom i fosforom.

Osim nutritivnih vrednosti, parmezan je sir bogatog ukusa, ispunjenog voćnim notama uz blagu pikantnu notu, a preporučuje se serviranje uz obrok, piše Insider. Pravi parmezan odlikuje njegova posebna tekstura: zrnato sirno testo, lomi se i puca u listiće prema sredini sira. Iako je spravljen od kravljeg mleka, ne sadrži laktozu, odnosno sadrži vrlo male količine, gotovo zanemarive pa se preporučuje i osobama s intolerancijom na laktozu.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama