Nega ušne školjke

Posle kupanja, dovoljno je prebrisati ušne školjke suvom pelenom, ili samo pokupiti vodu u ušnoj školjci i iza nje, uz pomoć štapića. Nije dobro gurati štapiće u uho, jer to može da dovede do upale ušnog kanala (zato su ušni lekari protiv njih).

Nega očiju

Posle kupanja, dovoljno je da se bebine okice samo prebrišu gazom - od spoljnog ugla ka nosu. Ako postoji sekret, oči se čiste Acidi borici rastvorom i sterilnim gazama. Za svako oko se koristi posebna gaza, koju uvek povlačimo od spolja ka unutra i vučemo na dole. Prvo se neguje zdravo, pa bolesno oko. Ukoliko ovaj tretman ne daje rezultate, nakon dva-tri dana je potrebno da se obratite lekaru.

Nega nosa

Za negu nosa koristimo fiziološki rastvor, koji se direktno iz plastične ampule ukapa u obe nozdrve. Kada je beba prehlađena, neophodno je da joj se i pre svakog podoja u nosić ukapa fiziološki rastvor, a sadržaj nosića izvuče specijalnim aspiratorom za nos. Upotreba pumpice za nos je dozvoljena tek nakon trećeg meseca života.

Nega kose i noktića

Bebinu kosicu četkamo gustom četkom, kako bi se sprečilo stvaranje temenjače. Ako je prisutna, skidamo je tako što kosmati deo glave namažemo bebi uljem (najbolje uveče), a sutradan dobro operemo bebi šamponom. Noktići se seku makazama sa zatupljenim vrhom, i to kada je beba potpuno mirna ili spava. Treba ih redovno podrezivati - u ravni sa jagodicama, da se beba njima ne bi izgrebala po licu.

Čišćenje soora

Soor predstavlja bele naslage gljivice (candida albicans) na jeziku, nepcu i sluznici usne duplje, a obično nastaje nakon korišćenja nekog antibiotika. Soor se skida mehanički, prstom koji je obmotan gazom - koja je natopljena rastvorom sode bikarbone (dve ravne kašičice na decilitar prokuvane i ohlađene vode). To se čini uvek pre jela, kako se ne bi izazvalo povraćanje. Posle jela, na jezik treba stavljati (četiri puta dnevno) i neki antimikotik, koji je preporučio pedijatar.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama