Nega pupčane rane

Tokom kupanja novorođene bebe, gazu sa pupka ne skidamo, nego je ostavljamo na stomačiću - kako voda ne bi dospela u pupčanu ranu. Nakon kupanja i brisanja bebe, pristupamo obradi pupčane rane, odnosno pupčanog patrljka (ako još uvek nije otpao).

Za obradu pupčane rane koristimo sterilne gaze i Povidon jod rastvor. Sterilnom gazom, na koju smo nakapali rastvor Povidon jodida, obrišemo okolinu pupčane rane - u smeru kazaljke na satu. Drugom gazom, na koju je takođe nakapan rastvor, očistimo samu pupčanu ranu, i to tako da što više joda dospe u nju. Preko pupka stavljamo novu sterilnu gazu i zalepimo je tankim papirnim flasterom.

Prilikom nege bebe, neophodno je da su nam ruke sasvim čiste, jer pupak predstavlja ulazna vrata za infekcije iz spoljne sredine. U slučaju da primetite crvenilo kože oko pupka, istog dana se javite pedijatru.

- Ukoliko pupčani patrljak još nije otpao (najčešće se to dešava od petog do desetog dana po rođenju), treba ga dezinfikovati Povidon jodid rastvorom i zaštititi novom sterilnom gazom (male komprese 5x5 centimetara). Potrebno je da se patrljak dobro zalije jodom i potom zamota trouglastom gazom (dobije se kada se mala kompresa razmota u veliki kvadrat, koji se potom presavije po dijagonali na pola).

Nega bebine kože

Pre oblačenja, potrebno je da delove bebinog tela, koji su izloženi dejstvu vlage (pregibi: iza ušiju, oko vrata, pod pazuhom i predeo ispod pelena) zaštitimo bebi kremom. Za negu bebine kože koristimo neutralnu kremu, koju prvo utrljamo na naše prste, a zatim mažemo na pomenute delove tela.

Ukoliko je koža bebe suva, možemo da je mažemo u tankom sloju, tako što pri jednom prepovijanju namažemo prednji deo, a pri drugom zadnji deo tela. Nikada ne mažemo svu kožu odjednom.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama