Upoznajte Zofeju Dorgu. Ona ima pet godina i živi u Danstablu u Engleskoj sa svojim roditeljima Noemi i Metjuom i starijim bratom Malakajem. Ako je zamolite da vam nabroji svoje omiljene igre, verovatno će vam otkriti da obožava da provodi sate u zadnjem dvorištu i da se maskira. Ukoliko pak upitate njenu majku da opiše Zofeju, ona će najverovatnije reći da je njena devojčica ljubazna, duhovita i samo malo drska.

Primećujete da Zofeja Dorgu deluje baš kao sva druga deca na svetu?

Postoji samo jedna razlika: Zofeja se bori s tumorom na mozgu.

Prošlog jula, ovoj hrabroj devojčici dijagnostikovan je meduloblastom veličine oraha nakon što su je roditelji odveli kod lekara, zabrinuti zbog toga što je Zofeja bila trapavija nego inače. Gubila je ravnotežu i pokreti joj nisu bili koordinisani, a lekari su dali najgoru mogući dijagnozu.

Već deset dana kasnije, Zofeja je operisana, a kasnije je prošla 30 krugova tretmana radijacijske terapije, 19 krugova hemoterapije, 9 puta je dobijala transfuziju krvi, a bezbroj puta joj je vađena krv... Izgubila je veći procenat sluha, a njene duge crne kovrdže su nestale.

Nestala je i kosa njene majke, koja je obrijala glavu ne bi li podržala svoju devojčicu.

Ipak, Zofejina mama Noemi nije se tu zaustavila. Ona je pokrenula blog koji nosi ime njene ćerkice i koji ima za cilj da pokaže čitavom svetu da tamo negde postoji jedno predivno dete po imenu Zofeja, dete čija je životna priča ponekad lepa, ponekad dirljiva, ponekad duhovita i koja ima odvažnu i nežnu porodicu – svoju najveću podršku i ljubav.

U njemu ona beleži sve detalje iz života svoje male princeze – gašenje svećica na rođendanskim tortama, otvaranje poklona za Božić, pokazivanje prvog izvađenog mlečnog zubića... Svaka priča dokumentovana je fotografijama koje bi dirnule i najtvrđe srce.

„Nisam sigurna jesam li snažna“, priznaje Noemi. „Iz moje perspektive, često ne izgleda tako... Ja volim svoju devojčicu i činim ono što bi svaka mama radila. Ipak, znam da sigurno ne bismo danas bili tu gde jesmo da nije naše predivne porodice, prijatleja, udruženja, humanitarnih organizacija i, uopšte, dobrote i podrške svih koje smo upoznali.“

Zato prenesite svima priču o Zofeji Dorgu. Podsetite sve da postoje mališani koji se bore s problemima težim od mnogih koje su odrasli ikada iskusili. Istaknite njihovu snagu i hrabrost i naglasite koliko je važno biti deo porodice i voleti beskrajno.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama