U celom svetu danas se obeležava Svetski dan deteta.

Istorija ovog praznika veže se za 1925. godinu, kada su se predstavnici mnogih država sastali u Ženevi na prvoj 'Konferenciji za dobrobit dece'. 

Nakon konferencije, mnoge države širom sveta poželele su da obeleže ovaj dan, kako bi se stavio akcenat na sve dečje probleme. 

1950. godine 1. jun je proglašen Svetskim danom deteta.

Sa kreiranjem Svetskog dana deteta, Ujedinjene Nacije su istakle važnost prepoznavanja dece, bez obzira na njihovu rasu, boju, pol, religiju, nacionalnu ili socijalnu opredeljenost. Važno je da svi oni imaju prava na brigu, ljubav, razumevanje, adekvatnu hranu, medicinsku negu, besplatno obrazovanje, zaštitu od svih vrsta eksploatacije.

Zbog prava koja sva deca sveta zaslužuju, važno je da se svake godine podsetimo na važnost svih mališana, makar 1. juna.

Neka ovaj dan bude poseban. Razgovarajte sa svojom decom, pričajte im o drugačijoj deci, drugačijim životima i potrebama njihovih drugara. I posvetite im se.

1. Zagrlite ih

2. Čitajte

3. Gledajte crtane filmove

4. Igrajte se

5. Obradujte dete poklonom

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama