Najluđi kostimi, originalna dekoracija, zabave i slatkiši prve su asocijacije na obeležavanje, u svetu veoma popularnog, praznika "Noć veštica". I naravno, iz pomenutih asocijacija, jasno vam je zašto baš mališani obožavaju i sa nestrpljenjem iščekuju ovaj praznik.

Istorijat praznika
Poreklo ovog praznika datira još od antičke keltske svetkovine Samhain posvećene istoimenom paganskom božanstvu. Kelti su živeli na prostorima današnje Irske, a Irski imigranti su verziju ove tradicije preneli u Severnu Ameriku u 19. veku.
Noć veštica se danas proslavlja u SAD, Irskoj, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švedskoj, Porto Riku, Japanu, Novom Zelandu i u nekim delovima Australije.

Noć veštica, ili engleski Halloween odnosno Helouvin, svetkovina je koja se tradicionalno obeležava poslednjeg oktobarskog dana, noć uoči zapadnohrišćanskog praznika Svih svetih kojim započinje period u godini posvećen sećanju na mrtve.

Jedan od omiljenih običaja tog 31. oktobra je da deca idu od vrata do vrata i traže slatkiše uz rečenicu trick or treat, što u prevodu zanči "smicalica ili poslastica" ili tačnije - "dajte nam slatkiše ili ćemo učiniti neki nestašluk". 

Deci se u šetnji gradom rado pridružuju i roditelji, a ovoj tradiciji svake godine se priključuju i poznate ličnosti sa svojom decom.

Iako se ovaj prazik ne obeležava na našem podneblju, ne možemo da ne primetimo trud mama i tata i posvećenost porodici koja se neguje na drugoj strani sveta. A u našoj galeriji pogledajte koje su to poznate porodice su ove godine osvojile naša srca:

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama