Žene koje pate od intenzivnih mučnina tokom trudnoće češće rađaju devojčice.

Istraživanje koje vodi Lena Edlund i njen tima sa Univerziteta Kolumbija obuhvatilo je podatke o 1.65 milion trudnoći u Švedskoj i pokazalo da bi jedan od najvećih mitova o trudnoći zapravo mogao biti istina.

Edlund kaže kako se prema svetskom proseku obično rađa više dečaka nego devojčica, ali čak 56 posto žena iz istraživanja koje su u trudnoći imale trudničku hiperemezu (hyperemesis gravidarum) rodilo je devojčice.

Jako je veliki broj trudnica koje pate od jutarnjih mučnina, ali sve više pati od trudničke hiperemeze, stanja u kojem su uobičajene komplikacije poput mučnine i povraćanja intenzivnije.

Trudnice sa hiperemezom gube apetit, dehidriraju, naglo mršave, imaju glavobolje, često pate od niskog krvnog pritiska koji može dovesti do hroničnog umora i nesvestice. Kod najtežih slučajeva dolazi do hospitalizacije pa trudnice tečnost dobijaju na intravenozno i hrane se sondom.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama