Gotovo 70 procenata beba koje su doživele iznenadnu smrt spavale su sa jednim od roditelja ili između njih, pokazali su rezultati istraživanja Dečije klinike u Vašingtonu!

"Spavanje sa roditeljima kod beba do četvrtog meseca izuzetno je rizično", objasnila je dr Rejčel Mun, pedijatar zaposlen u ovoj intituciji.

VIŠE: Šta sve treba znati o bebinom četvrtom mesecu

Što se tiče nešto starijih beba (starosti između četiri i 12 meseci), najdominantniji faktor rizika predstavlja gušenje jastukom ili prekrivačem.

"Uprkos tome što stalno upozoravamo da u dečji krevetac ne treba stavljati jastuk i prekrivač, mnogi roditelji se na naše savete ne obaziru", istakla je dr Mun.

VIŠE: Zašto beba ne sme da spava na stomaku?

Broj roditelja koji odlučuje da spava u krevetu s bebom se, iako je medicina u međuvremenu došla do saznanja o ovom sindromu, udvostručio u toku poslednje dve decenije, napominju autori studije.

"Ova studija je prva koja je pokazala da se rizici za zdravlje tokom spavanja razlikuju u zavisnosti od bebinog uzrasta", dodala je Munova.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama