Rezultati ove studije dovode u pitanje verovanje da se ti simptomi javljaju u vreme ili neposredno posle dolaska bebe na svet.

Oko 1.500 žena koje su prošle kroz šest bolnica u Melburnu opisalo je stručnjacima simptome depresije koji su se pojavljivali sve do četvrte godine života deteta.

Autori istraživanja su utvrdili da je skoro svaka treća prvorotka opisala simptome depresije najmanje jednom, u periodu od rane trudnoće do četvrte godine života deteta. Učestalost simptoma bila je najveća četiri godine posle porođaja.

Pojava tih simptoma nije značila i da je kod svake majke utvrđena dijagnoza depresije.

Shodno tome, stručnjaci kažu da su većem riziku od depresije izložene mlade majke i žene koje žive u siromašnijim uslovima ili uz nasilnog partnera, prenosi Mondo.

Ipak, mnoge mame simptome depresije ne prepoznaju na vreme.

”One veruju da je njihova izražena osetljivost, nedostatak uživanja u roditeljstvu ili prekomerna briga za zdravlje deteta, nešto kroz šta prolaze sve porodilje pa o tome ne govore sa svojim lekarima”, upozoravaju stručnjaci.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama