U okviru istraživanja naučnice Nađe Rajsland s Univerziteta u Durhamu, petnaest trudnica se tokom svojih trudnoća četiri puta podvrgnulo skeniranju ultrazvučnim 4D aparatom. To, u principu, znači da je naučni tim koji je sarađivao s Rajslandovom bio u prilici da napravi fotografije ploda u materici.

Najpre je izmeren nivo stresa svake od učesnica istraživanja, a potom su urađena skeniranja koja su pokazala kako bebe izgledaju u zavisnosti od toga koliko su buduće majke izložene stresu.

Ovo istraživanje pokazalo je zanimljive rezultate i pružilo neodoljive fotografije koje su posvedočile da bebe osećaju nervozu svojih majki. Za razliku od odraslih, koji u trenucima zabrinutosti dodiruju lice obema rukama, plod manifestuje uticaj stresa time što podiže jednu ruku.

Odavno je utvrđeno da dete oseća majčin stres, pre svega delovanjem kortizola, ali se smatra da je ovo prvi put da je za to pružen i fotografski dokaz – i to u četiri dimenzije.

Takođe, primećeni su i neki zanimljivi detalji u ispoljavanju nervoze u fetalnom periodu: deca žena koje su pod najvećim stresom češće dodiruju lice levom rukom, a to je značajno jer poremećaji poput hiperaktivnosti, autizma, depresije i šizofrenije češće pogađaju levoruke osobe; pojava je primećena kod beba oba pola; deca su to učinila ukupno 342 puta tokom skeniranja.

"Većina ovih majki je dobro i nema potrebe da budu zabrinute, ali neke od njih će morati da razmisle o tome kako mogu smanjiti stres", smatra dr Rajsland.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama