"Iste ruke kojima roditelji s ljubavlju hrane, oblače i kupaju svoje bebe često udaraju mališane", navodi se u rezultatima istraživanja koje je sproveo Univerzitet u Mičigenu.

U studiji je učestvovalo 2.788 porodica, a ovo obimno istraživanje je prvo koje je ispitivalo fizičko kažnjivanje dece mlađe od tri godine. Rezultati su pokazali da mališani bivaju kažnjavani na ovaj način od strane majke, oca i majčinog trenutnog partnera, a čak trideset odsto dece stare jednu godinu doživelo je takav tretman u mesecu pre ispitivanja.

Socijalni radnici i profesori Šona Li i Endru Grogan-Kejlor istakli su da je kakav metod vaspitavanja veoma štetan.

"Intervencije za smanjenje ili potpuno eliminisanje fizičkog kažnjavanja su neophodne za blagostanje porodica i dece", ističe profesor Li.

Autori istraživanja naglasili su da su redovni lekarski pregledi odlična prilika da pedijatri i medicinske sestre razgovaraju s roditeljima o alternativnim načinima kažnjavanja beba i dece ranog uzrasta i edukuju ih o štetnosti takvih vaspitnih metoda.

Priredila: Tamara Sorak

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama