Posledica uvođenja najnovijih tehnoloških proizvoda u život deteta, prevashodno telefona sa ekranima osetljivim na dodir i iPada, jeste ta da u vrtićima mališani ne umeju da savladaju najosnovnije motoričke radnje, kao što je držanje olovke i bojice.

Pojedina obdaništa u svetu već su počela da uvode takozvane interaktivne table, digitalne aparate i "tač skrin" kompjutere sa ciljem da deca u ranom dobu nauče da koriste digitalnu tehnologiju.

I dok mnogi osuđuju ovakav potez, Džef Stenford iz popularnog lanca britanskih vrtića "Asquith Day Nurseries" - koji je uložio oko 4 miliona funti u digitalnu tehnologiju - odbranio je ovaj potez rekavši da pomenuti proizvodi pomažu deci da se upoznaju sa tehnologijom, te da im stečeno znanje biva jako korisno kada krenu u školu.

Ipak, britanski ekspert za pismenost Sju Palmer ovim povodom je izjavila da ono što deci do sedme godine zaista treba jesu pravi prostor i pravo vreme - što znači: prava, trodimenzionalna iskustva. 

"Već imamo velikih problema sa decom koja ne umeju da drže olovku ili hemijsku", izjavila je Sju. "Ukoliko generacija koja dolazi zaista jeste tehnološki najpotkovanija generacija, i već provode svo slobodno vreme pred kompjuterom ili televizijom nego što su u školi - da li zaista treba i u vrtiće da uvodimo neizbežne proizvode zasnovane na "tač skrin" tehnologiji?"

Anketa koju je sajt daynurseries.co.uk sproveo među 806 roditelja i staratelja u vrtićima pokazala je da samo 26 odsto ispitanika smatra da je izloženost tehnologiji u ranim godinama zapravo dobra stvar za njihovo kasnije snalaženje.

Ovo istraživanje je pokazalo da većina ljudi želi da zaštiti bezbrižnu igru svoje dece od negativnog uticaja tehnologije.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama