Kod stenoze piloruse (zadebljanja mišića donjeg zatvarača želuca) donji deo bebinog stomaka se sužava i ograničava količinu hrane koju dete dobija i rezultira povraćanjem, dehidracijom i neravnotežom soli i tečnosti. Razlog razvitka ovakvog stanja nije poznat , ali autori studije sugerišu da bi ishrana pomoću flašice mogla biti mogući faktor rizika. Ovo doprinosi podršci dojenju majčinim mlekom u prvim mesecima bebinog života.

Dr Kamila Krogh sa Statens Serum instituta u Kopenhagenu izjavila je da je stenoza pilorusa teško i potencijalno fatalno stanje kao i da je najčešći uzrok gastrointestinalne opstrukcije u ranom detinjstvu i najčešći uslov koji zahteva operaciju.


Iako je način lečenja stenoze piloruse poznat već skoro 100 godina, uzrok njegovog nastanka ostaje nejasan. Rezultati studije koju sprovode danski istraživači, doprinose novim uvidima u rešavanju zagonetke njenog razvoja.

Da bi uvideli vezu između hranjenja flašicom i stenoze piloruse tim dr Krogh je koristio podatke o više od 70.000 dece od kojih je njih 65 bilo operisano zbog ovog oboljenja. Od ovih beba, 29 je hranjeno uz pomoć flašice.

Štaviše, rizik je primećen i kod beba koje su dojene a kasnije hranjene flašicom i to u periodu od 30 dana od dana početka korišćenja flašice.

Iako ovaj nalaz samo pokazuje vezu između hranjenja na flašicu i stenoze piloruse, a ne uzročno-posledičnu vezu, on sugeriše da je majčino mleko zaštita protiv ove bolesti.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama