Izvor: Politika.rs


Istraživanje Instituta društvenih nauka, koje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku studentkinja Medicinskog, Farmaceutskog i Fakulteta političkih nauka 2010. godine, pokazalo je da one žele da imaju više od jednog deteta i da visoko vrednuju roditeljstvo, ali je preduslov za ostvarenje ove želje – finansijska sigurnost i stabilan partnerski odnos.


Zanimljivo je da slične odgovore daju i žene širom Evrope – kada ih upitaju šta bi ih motivisalo da rode još jedno dete, odgovor glasi: "kada bih imala dobar odnos sa partnerom" i "kada bi mi država smanjila/prepolovila ratu za stan". A to problem čini još težim, jer proizlazi da država nema manevarski prostor za podizanje nataliteta, ističe dr Mirjana Rašević, direktorka Instituta društvenih nauka.

Vrlo uverljiv demanti teze da se za proširenje porodice opredeljuju oni sa zavidnim budžetom stiže iz tehnološke prestonice čovečanstva – dalekog Japana, u kome se rađa 9,9 beba na 1.000 stanovnika. Na isti broj ljudi u egzotičnoj i siromašnoj Indoneziji rađa se 28,9 novorođenčadi. Činjenica je i da stari kontinent ima puno demografsko "pokriće" za svoj naziv – u kolevki katolicizma Italiji, rađa se 9,8 beba na 1.000 stanovnika, u Grčkoj i Španiji ima za nijansu više novorođenčadi – 10,2, dok u Austriji dolazi 11,5 beba na 1.000 ljudi. Istovremeno, u Albaniji se rađa 25,2 dece na 1.000 stanovnika, a u Egiptu 37,9 dece. Cinici tvrde da natalitet Francuske i Nemačke zapravo "podiže" tamnoputo stanovništvo koje dolazi sa severa Afrike i da stranci popravljaju demografski "učinak" domaćina.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama