Nekada se smatralo da posle prvog carskog reza, svaki sledeći porođaj mora takođe da bude carski rez, pre svega zbog opasnosti od pucanja ožiljka na materici tokom vaginalnog porođaja. Ipak, pokazalo se da je prirodan porođaj bolji za žene koje su imale carski rez jer kraće ostaju u bolnici i komplikacije, kao što su preterano krvarenje i infekcije, su manje verovatne.

Žene uglavnom nisu svesne svih ovih podataka i potencijalnih rizika kada biraju na koji način će se poroditi, na šta ukazuju rezultati ankete 155 ispitanica koje su posle porođaja carskim rezom mogle da biraju kako će se sledeći put poroditi.

Srećom, oba načina porođaja su bezbedna i ozbiljne komplikacije su veoma retke, što ne znači da žene ne treba da budu obaveštene. Dr Sara Bernstin koja je bila na čelu istraživanja ističe da je najvažnije da buduća majka pita sve što je zanima.

"Dobro porazgovarajte sa svojim ginekologom, nemojte se oslanjati samo na Internet ili iskustva svojih prijatelja", kaže ona.

Bernstinova naglašava da je svaka žena drugačija, pa da su tako različiti i rizici i benefiti.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama