Izvor: B92


Istraživanje "ToyBox" otkriva da je gojaznost kod evropske dece predškolskog uzrasta na rekordnom nivou. U Britaniji je gojazno oko petine mališana, dok je u Španiji skoro 40% devojčica preteško za svoj uzrast. Četvorogodišnja studija je otkrila da je svako osmo dete u severnoj Evropi gojazno, a isto važi za 25% mališana iz južne Evrope.

"Mnoge zemlje nemaju jasan vodič za zdravu ishranu i aktivnu igru. Međutim postoje jaki dokazi da je "sedeći" način života, poput gledanja tv-a, razlog sve većoj debljini dece", kaže Janis Manios, profesor medicine u Atini.

Roditeljima je najlakše da smire decu tako što će im dati da gledaju tv i naravno nešto za grickanje, međutim oni ne shvataju šta takvim pristupom rade. Ta aktivnost, odnosno neaktivnost, mora se zameniti nekim zabavnim igrama koje će doprineti boljem zdravlju, rastu i celokupnoj dobrobiti deteta," kaže profesor Manios.


Studija je analizirala decu iz Belgije, Bugarske, Nemačke, Grčke, Luksemburga, Holandije, Norveške , Poljske i Velike Britanije.


"Cilj ovog projekta je da razvije i testira program za prevenciju gojaznosti kod dece uzrasta od 4 do 6 godina".

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama