Izvor: B92


Ovakav uspeh samo je neznatno niži kod onih žena koje su imale većih problema sa začećem i podvrgle se hormonskim terapijama i veštačkoj oplodnji.

"Mnoge žene starosti do 36 godina sa istorijom problema sa plodnošću mogu postići spontano začeće i roditi zdravo dete, bez upotrebe lekova", smatra istraživač Danijel Herbert sa Univerziteta u Kvinslendu.

To znači da parovi koji neko vreme ne mogu da začnu, treba da budu optimistični i uporni.

"Nisam iznenađen što žene koje nisu lečene ipak zatrudne. Znamo da žene zatrudne brže, ako ih uputimo na veštačku oplodnju, ali najveći broj žena može da zatrudni, ako im samo date vremena", kaže Kortni Linč, načelnik reproduktivne epidemiologije na Univerzitetu u Ohaju.

Istraživanje je deo dugoročnih studija kojima je obuhvaćeno više od 7.000 žena iz Australije.

Ipak, studija ima nekih nedostataka, budući da nije beležila to da li su žene pokušavale da zatrudne sa stalnim partnerima, ili sa više njih.

Takođe, u istraživanju nije praćeno da li je žena napustila loše navike i okrenula se zdravom životu, što bi moglo značajno da olakša začeće.

Oko 15 odsto žena, ipak ne zatrudni posle godinu dana pokušavanja, ali je samo tri do pet odsto zaista neplodno.

Ostale će začeti prirodno, posle godinu ili dve.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama