Izvor: B92


Brojni antibakterijski proizvodi koji postoje na tržištu, kao i opsednutost higijenom, stvaraju ozbiljnu zabrinutost po pitanju negativnog uticaja bakterija na zdravlje.

Ipak, bakterije ponekad mogu da budu veoma dobre.

Na Univerzitetu u Kopenhagenu naučnici su proučavali 441 dete čije majke pate od astme, a zatim su procenjivali vezu između broja različitih bakterija prisutnih u njihovom rektumu i šanse za razvoj alergija u kasnijem životu. Grupa je praćena stalno, od rođenja do svoje 12 godine.

"Veoma je važno da li je beba rođena prirodnim putem kada dolazi u dodir sa bakterijama iz majčinog rektuma ili carskim rezom koja novorođenče izlaže potpuno drugoj vrsti bakterija", rekao je prof. Hans Bisgard.

Fekalna bakterija je veoma dobra za dete u ovom dobu, jer u stomaku i tokom prvih 6 meseci života bebe štiti imuni sistem majke.

Jedna druga studija Univerziteta u Oregonu je pokazala da pridavanje preterane pažnje čistoći devojčica ih kasnije izlaže većem riziku od alergija, astme i autoimunih bolesti. Istraživanje ovih naučnika je otkrilo i da su žene sklonije ovim problemima i to najverovatnije zbog drugačijeg vaspitavanja ženske dece.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama