Izvor: Blic


Roditelji se danas sve više oslanjaju na televiziju i kompjuter kao sredstva koja će zabaviti njihovu decu dok oni imaju posla, što prouzrokuje da se mališani sve manje druže sa svojim vršnjacima. To nikako nije dobro, jer je druženje dece sa  vršnjacima od malih nogu, od krucijalnog značaja za njihov razvoj govora.

Naročito je opasno tzv. pasivno gledanje televizije, odnosno uključena televizija koju niko ne gleda. To je razlog zašto se deca manje igraju, a koncentracija im je slabija jer im zvukovi sa televizije odvraćaju pažnju, tvrde stručnjaci.

 - Televizija je jedan od razloga zašto se roditelji i deca sve manje druže što je krucijalno za razvoj govora. Dok roditelji gledaju televiziju, to je medij iz pozadine za njihovu decu. On odvlači pažnju roditelja i smanjuje njihovu interakciju sa decom. Ako želite da se družite sa decom morate da isključite televiziju - istakla je voditeljka istraživanja, pedijatar Eri Braun.

 - Roditelji bi trebalo da smanje gledanje televizije ili da je jednostavno ugase ako je niko ne gleda. Najbolje je gledati TV dok deca već spavaju, jer upravo gledanje televizije pre spavanja uzrokuje loš san kod dece- dodaje Eri Braun

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama