Koronavirus najnovije

Izvor: Mondo


Loše držanje je samo spolja vidljiva manifestacija većeg problema, a to su različiti deformiteti koštano-zglobnog i mišićnog sistema, pri čemu su među deformitetima kičmenog stuba najučestalije iskrivljenje kičme u vidu kifle (kifoza) prisutna kod ukupno 7,1 odsto pregledane dece, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje.

Kod sličnog procenta pregledane dece (6,9 odsto) javlja se bočno iskrivljenje (skolioza), a deformitet u vidu prenaglašene krivine u krsnom delu kičme (lordoza) javlja se daleko ređe, kod oko 0,7 odsto dece.

Deformiteti grudnog koša su prisutni kod 4,0 odsto školaraca, dok deformaciju stopala ima čak svako četvrto dete (24,0 odsto).

Deformiteti kičmenog stuba su srećom u većem broju prisutni samo kao naznačeni, retko kao izraženi, što ukazuje na mogućnost korekcije i poboljšanja stanja kroz pravovremeno, organizovano i sistematsko fizičko vežbanje.

Smetnje u govoru
Kod beogradskih đaka, pored rastućeg problema određenih oblika deformiteta kičmenog stuba, sve lošijeg držanja tela i pojave alergijskih manifestacija, zapaža se i porast broja one dece koja imaju smetnje u govoru. Naravno, dece sa govornim manama daleko je više među osnovcima (2,36 odsto) nego među učenicima srednjih škola (0,66 odsto).
Posmatrajući kroz desetogodišnji period zapaža se porast zastupljenosti kifoza, koje sada dominiraju među deformitetima kičmenog stuba, ali primetan je i porast lordoza, dok se pojava skolioze u školskoj populaciji smanjuje.

Evidentan je i porast učestalosti deformiteta stopala, dok se, s druge strane, primećuje tendencija smanjenja zastupljenosti deformiteta grudnog koša.

Upoređujući nalaze kod učenika osnovnih i srednjih škola uočava se da se sa uzrastom dece i prelaskom u starije razrede povećava zastupljenost navedenih deformiteta kičmenog stuba, dok su deformacije stopala (spuštanje svoda stopala) kod učenika starijih razreda manje zastupljene nego kod učenika osnovne škole.


Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama