Izvor: Blic


Devet meseci u majčinoj utrobi i prve dve godine života presudni su za dugoročno zdravlje vašeg deteta, otkrili su stručnjaci univerziteta Sauthempton.
 

To razdoblje može trajno da utiče na sve, od detetove šanse za razvoj dijabetesa ili srčanog udara u starijoj dobi, kao i telesne težine i očekivanog trajanja životnog veka.
 

Mnoge opasnosti vrebaju još dok je beba u materici. Loša ishrana kod majke utiče na težinu nerođenog deteta i rad posteljice.
 
- Pušenje, stres, lekovi i alkohol mogu da uzmu svoj danak. Što beba ima manju težinu pri porođaju veća je verovatnoća da će razviti srčane bolesti u kasnijem životu - ističe vođa studije, profesor Dejvidd Baker.
 

Ključ detetovog zdravlja leži u zdravom načinu života majke. Cilj je izgraditi zdravo žensko telo od kojeg dete kasnije može da živi. Naime, dete živi od majčinog tela, a ne od grickalica koja ona pojede tokom trudnoće, napominje Baker.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama