"Časopis porodične psihologije" objavio je istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Vašington stejt, a koje se odnosilo na interakcije između roditelja i dece uzrasta od sedam do 11 godina.

Istraživači su proučavali 107 roditelja, od kojih su gotovo polovina bili očevi i njihova deca. Zamolili su svakog od njih da nabroji pet stvari zbog kojih su pod stresom. Zatim su razdvojili roditelje od dece i zamolili svakog roditelja da izvede stresnu aktivnost, poput govora, da aktivira fiziološki sistem reakcije na stres.

Zatim su vratili decu i zamolili ih da razgovaraju o temi koja je bila na njihovim popisima. Polovina tih roditelja zamoljena je da suzbiju svoje emocije tokom razgovora. Sve interakcije su snimljene. Roditelji i deca su imali senzore na svojim telima za merenje fizioloških reakcija.

Pokazalo se da suzbijanje emocija dovodi do manje bliskosti i zahlađenja odnosa. Kako su roditelji sakrivali da su pod stresom tako su i deca menjala svoje ponašanje.

U istraživanju se pokazalo da majke nisu prenele stres svojoj deci. No, za majke koje su sakrile svoje emocije ispostavilo se da su njihova deca pokazala više znakova stresa. Nije bilo isto za očeve. Stručnjaci objašnjavaju da je to zato što očevi imaju tendenciju da potisnu svoje emocije više nego majke.

Zapratite nas i na Instagramu!

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama