Izvor: Lekarinfo

Istraživači su otkrili da su ovi efekti u korelaciji sa svakodnevnim uzimanjem alkohola u trudnoći. Autori studije su analizirali 36 ranijih studija o konzumiranju alkohola i ishodu porođaja i objavili rezultate u časopisu “International Journal of Obstetrics and Gynaecology”.

Studija je utvrdila da se u poređenju sa majkama koje ne piju, kod trudnice koje su uzimale tri pića dnevno povećao rizik od prevremenog porođaja za 23 odsto. Rizik male porođajne težine i male dimenzije bebe takođe se povećao ukoliko je majka konzumirala više od jednog pića dnevno. Umereno konzumiranje alkohola majki podrazumeva, u proseku, jedno alkoholno pića dnevno.

"Ova studija ukazuje da bilo koja konzumacija pića veća od umerene tokom trudnoće povećava rizik od sva tri ishoda ", kaže dr Jayadeep Patra, jedan od autora studije. " Teško je znati koliko jedinica alkohola ima u čaši, tako da je trenutno najbolji savet za žene da se uzdrže od alkohola tokom trudnoće. "


Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama